Selecteer een pagina

Chronische vermoeidheid is een aandoening die wordt gekenmerkt door aanhoudende vermoeidheid die niet verdwijnt na rust of slaap. Mensen die lijden aan deze aandoening hebben vaak een verminderd vermogen om fysieke of mentale activiteiten uit te voeren. Chronische vermoeidheid wordt ook wel aangeduid als myalgische encefalomyelitis (ME) of chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS).

Symptomen van chronische vermoeidheid

De symptomen van chronische vermoeidheid variëren van persoon tot persoon, maar de volgende symptomen komen vaak voor:

 • Ernstige vermoeidheid die langer dan zes maanden aanhoudt
 • Verminderde concentratie en geheugenproblemen
 • Spier- en gewrichtspijn
 • Hoofdpijn
 • Slaapproblemen
 • Gevoelige lymfeklieren
 • Verergering van symptomen na lichamelijke of geestelijke activiteit

Oorzaken van chronische vermoeidheid

De oorzaken van chronische vermoeidheid zijn nog niet volledig bekend. Wetenschappers vermoeden dat verschillende factoren bijdragen aan het ontstaan van de aandoening, zoals:

 • Infecties, zoals het Epstein-Barr virus en het herpesvirus
 • Hormonale disbalans
 • Immuunsysteemproblemen
 • Stress en psychologische factoren
 • Genetische aanleg

Behandeling van chronische vermoeidheid

Er is geen specifieke behandeling voor chronische vermoeidheid. Er zijn echter verschillende behandelingsopties die kunnen helpen om de symptomen te verlichten en de kwaliteit van leven te verbeteren. Enkele behandelingsopties zijn:

 1. Geneesmiddelen: Medicijnen kunnen worden voorgeschreven om de symptomen van chronische vermoeidheid te verminderen. Voorbeelden zijn pijnstillers, antidepressiva en slaapmiddelen.
 2. Cognitieve gedragstherapie (CGT): CGT is een vorm van therapie die zich richt op het veranderen van negatieve denkpatronen en gedragingen die bijdragen aan de vermoeidheid. Deze therapie kan helpen om stress te verminderen en beter om te gaan met de symptomen van chronische vermoeidheid.
 3. Graded exercise therapy (GET): GET is een therapie waarbij patiënten geleidelijk aan fysieke activiteit toevoegen aan hun dagelijkse routine. Dit kan helpen om de fysieke capaciteit te verbeteren en vermoeidheid te verminderen.
 4. Alternatieve therapieën: Sommige patiënten vinden baat bij alternatieve therapieën, zoals acupunctuur of massage. Deze therapieën kunnen helpen om de spierspanning te verminderen en de bloedstroom te verbeteren.
 5. Voedingspatroon aanpassen: Een andere behandelmethode die effectief kan zijn om chronische vermoeidheid aan te pakken is het veranderen van het voedingspatroon en de inname van supplementen. Hiermee wordt voornamelijk de oorzaak van het probleem aangepakt in plaats van de symptomen.

Het is belangrijk om te onthouden dat de behandeling van chronische vermoeidheid een proces is van vallen en opstaan. Het kan tijd kosten om de juiste behandeling te vinden en het kan nodig zijn om verschillende behandelingen te combineren.

Tips voor het verminderen van chronische vermoeidheid

Naast de behandelingsopties zijn er ook verschillende dingen die patiënten kunnen doen om de symptomen van chronische vermoeidheid te verminderen. Enkele tips zijn:

 1. Luister naar je lichaam: Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en te rusten wanneer dat nodig is. Probeer overbelasting te voorkomen en plan activiteiten zorgvuldig in.
 2. Onderhoud een gezonde levensstijl: Eet gezond, beweeg regelmatig en probeer voldoende te slapen. Dit kan helpen om de symptomen van chronische vermoeidheid te verminderen.
 3. Verminder stress: Stress kan de symptomen van chronische vermoeidheid verergeren, zeker wanneer deze stress chronisch is. Probeer stressvolle situaties te vermijden en zoek manieren om te ontspannen, zoals yoga of meditatie.
 4. Zoek steun: Chronische vermoeidheid kan een grote impact hebben op het dagelijks leven. Het kan helpen om steun te zoeken bij vrienden, familie of lotgenoten.

Conclusie

Chronische vermoeidheid is een complexe aandoening die een grote impact kan hebben op het dagelijks leven van patiënten. Hoewel de oorzaken van de aandoening nog niet volledig bekend zijn, zijn er verschillende behandelingsopties en tips die kunnen helpen om de symptomen te verminderen. Het is belangrijk om geduldig te zijn en te zoeken naar een behandeling die het beste bij jou past.