Selecteer een pagina

Afscheid moeten nemen van een dierbare is een heftige aangelegenheid. De dood en het bijbehorende afscheid brengen een rollercoaster aan emoties voor de nabestaanden met zich mee. Door deze roes van emoties gaan sommige dingen compleet aan je voorbij. Het kan daarom fijn zijn als de dierbare momenten worden vastgelegd. Van een knuffel tot een troostende hand; het zijn kostbare momenten die je soms niet bewust meemaakt. Het vastleggen ervan is in deze situatie dan ook een mooie uitkomst.

Foto’s als steun in het rouwproces

Wanneer je aan een uitvaart denkt, denk je niet gelijk aan een fotograaf. Echter, een fotograaf kan een belangrijke rol spelen tijdens de uitvaart. Tijdens een uitvaart word je overmand door emoties. Het betreft een heftige dag waarbij verdriet en rouw centraal staan. Door alle emoties beleef je de dag waarop het afscheid plaatsvindt vaak als een roes. De dag gaat als het ware als een waas aan je voorbij. Het kan later in het rouwproces prettig zijn om deze dag terug te halen in gedachte. Het ophalen van herinneringen aan deze dag zorgt vaak voor een stukje troost. Rouwfotografie is dan ook een uitkomst voor eenieder die het afscheid van een dierbare op een mooie en waardige manier vast wil laten leggen.

Hoe gaat een rouwfotograaf te werk?

Fotograferen tijdens een uitvaart vergt een stukje vakmanschap. Iedere professionele fotograaf kan fotograferen, maar niet iedere fotograaf kan fotograferen op een uitvaart. Een uitvaartfotograaf is een fotograaf met een bijzonder specialisme. Uitvaartfotografie gaat verder dan simpelweg wat foto’s maken. Zo is het om kunnen gaan met rouw en verdriet een belangrijk vereiste binnen dit vak. De fotograaf moet op de achtergrond blijven, maar tegelijkertijd de dierbare momenten naar voren weten te halen op beeld. Kennis, ervaring en empathie zijn belangrijke ankers om dit vak uit te kunnen oefenen. Uiteraard speelt daarnaast ook de apparatuur een rol. Zo is een fotocamera welke scherpe beelden maakt zonder flits én zonder geluid essentieel.

Waarom voor uitvaartfotografie kiezen?

Je vraagt je wellicht af waarom je voor uitvaartfotografie zou moeten kiezen. Je ziet de dood van een dierbare en het bijbehorende afscheid immers als een donkere periode. Een zwarte dag waarop pijn en verdriet centraal staan, wil je niet weer opnieuw beleven. Echter, het wederom zien en voelen van de grote hoeveelheid liefde op deze dag kan je helpen in je rouwproces. Het kunnen koesteren van dierbare afscheidsmomenten is een waardevolle steun in een moeilijke periode. Wil je graag een blijvende herinnering aan een liefdevol afscheid? Kies dan voor uitvaartfotografie en koester de herinneringen.