Selecteer een pagina

Vanaf je dertigste gaat je gehoor al langzaam achteruit. Op die leeftijd zul je daar nog niet veel van merken. Dat verandert als je ouder wordt. Luister je regelmatig naar harde muziek of ben je regelmatig aan het klussen zonder goede gehoorbescherming? In dat geval bestaat de kans dat je al vrij vroeg gehoorapparaten nodig hebt. Door een gehoortest te doen, kun je laten onderzoeken of dit inderdaad nodig is. Een basistest kun je online doen. Dit geeft slechts een indicatie hoe het met je gehoor zit. Een uitgebreide test bij een gecertificeerde audicien geeft een exact beeld van je gehoor. Deze kan je uitgebreid informeren over de eventuele noodzaak van gehoorapparaten en welke apparaten geschikt zijn in jouw situatie.

Voordelen van hoorapparaten

Eenmaal opgelopen gehoorschade kan niet meer ongedaan gemaakt worden. Je gehoor 100% terugkrijgen, zit er dus helaas niet in. Een gehoorapparaat kan er wel voor zorgen dat je weer een stuk beter kunt horen dan voor die tijd. Het zorgt ervoor dat je gesprekken weer makkelijker kunt volgen of dat je de radio of tv niet meer snoeihard aan hoeft te zetten om het geluid te verstaan. Dat is niet alleen praktisch voor jou, maar je buren zullen je ook dankbaar zijn. Gehoorapparaten zijn daar de oplossing voor. Merk je dat je je geluidsapparatuur in de loop der jaren steeds harder hebt gezet? Dan is het hoog tijd voor een gehoortest om je oren te laten testen. Hoorapparaten slechts gedeeltelijk vergoedt door de zorgverzekering. De geavanceerde hoorapparaten kosten al snel vele honderden euro’s. Deze zijn wel van veel betere kwaliteit dan goedkopere apparaten.

Soorten en kleuren

Het kan zijn dat je een drempel over moet voor je besluit hoorapparaten aan te schaffen. Tegenwoordig zijn de meeste hoorapparaten echter zo klein dat ze bijna onzichtbaar zijn of zelfs geheel in je oor verdwijnen. Daarnaast zijn ze tegenwoordig vaak ook in fraaie kleuren verkrijgbaar. Hierbij kun je denken aan onder andere rood, wit, blauw en zilver. Zo kun je apparaten kiezen die passen bij je bril, de kleur van je haar of gewoon een kleur die je aanspreekt. Aan het doen van een uitgebreide gehoortest zijn geen kosten verbonden. Het is zeker de moeite waard eens een afspraak te maken met een audicien om je oren te laten testen en uit te zoeken of een hoorapparaat nodig is en welke het beste bij je past.