Selecteer een pagina

Heb jij een dierbare verloren? Dan wil je op een zo’n mooi mogelijke manier afscheid nemen. Het regelen van een uitvaart is een zware klus, zeker gezien de emoties die gepaard gaan met het verlies van een dierbare. Daarnaast komen er veel zaken op je af, dit kan nogal overweldigend zijn. Hieronder vertellen wij je daarom graag waar je op zou moeten letten bij het regelen van een uitvaart. 

Overlijden melden
Allereerst is het belangrijk om het overlijden van een dierbare te melden. Om het overlijden te melden moet een (huis)arts het overlijden vaststellen. Zodra een (huis)arts dit heeft vastgesteld, kun jij je, indien gewenst, wenden tot een uitvaartondernemer. Wegens praktische redenen is het verstandig om een uitvaartondernemer in de buurt in te schakelen. Woon je bijvoorbeeld in Amsterdam kies dan voor een uitvaartondernemer Amsterdam. De uitvaart ondernemer kan, indien gewenst, gelijk de overledene gaan verzorgen. Daarnaast zorgt een uitvaartondernemer ook voor een opbaring thuis of vervoer naar een gewenste locatie. Vervolgens zal de uitvaartondernemer een afspraak in plannen om in alle rust de uitvaart te regelen. 

Begraven of cremeren?
Het eerste waar je waarschijnlijk aan denkt als je een uitvaart gaat regelen is of het een begrafenis of crematie zal zijn. Heeft de overledene voor het overlijden een specifieke voorkeur uitgesproken? Dan is de keuze wellicht makkelijk te maken. Indien dit niet het geval is, dan kun je afgaan op je gevoel, familietradities of praktische overwegingen. 

Rouwkaart
Een uitvaartondernemer heeft vaak vele voorbeelden van rouwkaarten, echter wijken veel mensen hiervan af en wordt een rouwkaart persoonlijker gemaakt. Heb jij bepaalde foto’s of teksten die je graag op de rouwkaart zou willen terug zien? Dan is het belangrijk dat je dit met de, door jouw gekozen, uitvaartondernemer bespreekt. Neem je bijvoorbeeld  uitvaartverzorging Amsterdam in de arm, dan kan je er zelfs voor kiezen om de enveloppen te laten bedrukken en versturen.

Het afscheid
Je wilt er voor zorgen dat je dierbare een afscheid krijgt dat passend is bij zijn of haar geleefde leven. Hierbij spelen veel dingen een rol, denk bijvoorbeeld aan de muziek, locatie, de speeches, het eventuele eten en drinken en of er bloemen aanwezig zullen. Ook hierbij is het aan te raden je te wenden tot een uitvaartondernemer. Een uitvaartondernemer weet wat er allemaal mogelijk is en denkt met je mee. 

Na het afscheid
Ondanks dat je waarschijnlijk (nog) niet aan de praktische afhandeling na overlijden wilt denken, is ook dit een belangrijk punt om op te letten bij het regelen van een uitvaart. Hoe krijg je bijvoorbeeld toegang tot de digitale apparaten van de overleden en waar kun je terecht voor boedelontruiming? Een uitvaartondernemer beperkt zich niet alleen tot het regelen van de uitvaart, maar ook ná de uitvaart kun je bij de uitvaartondernemer terecht. Daarnaast kan een uitvaartondernemer je ook helpen met de rouwverwerking.